schietvereniging
 

Home activiteiten uitslagen foto's lid worden bestuur sponsors links tradities contact

Tradities en evenementen

 

De schietsport is van oudsher gedreven en omringt door tradities. Deze tradities waren bedoeld om zich als "gilde of gezelschap" te profileren. Ook nu nog maken bepaalde tradities de gemoederen los en worden nog steeds uitbundig gevierd.

Wij als Willem Tell beleven ieder jaar het koningschieten. Je kunt dit zien als een absoluut hoogte punt wat in het kort op de volgende manier gevierd wordt:

 

Het koningsschieten

We halen met onze leden de koning van het afgelopen jaar in een feestelijke stoet op, begeleid door tamboer en vaandel. Aangekomen bij de koning belt de voorzitter aan en vraagt beleefd, of hij of zij, het gezelschap wil ontvangen. Met toestemming worden we ontvangen voor koffie en natuurlijk "het brabantse worstenbroodje". Na deze ochtend versnapering nemen we formeel afscheid van de koning, althans de titel, en gaan we in stoet weer terug naar het verenigingsgebouw en strijden we om de titel "nieuwe koning". Het koningschieten in Terheijden valt van oudsher samen met de jaarlijkse kermis. 
"Het koningschieten" onder begeleiding van geroemd  schutter en tamboer Joep van Bekhoven †

 

 

Naast het koningsschieten kennen we nog een aantal terugkerende evenementen zoals de eierverschieting en de vijftigpunten verschieting.

 

De eierverschieting

Rond de paasdagen schieten we de zogenaamde eierverschieting. Dit evenement is voor zowel leden als niet-leden die kennis willen maken met de schietsport.

 

Kennis maken met het luchtgeweer onder professionele begeleiding van Kevin.

 

 Er wordt dan geschoten met de kruisboog, luchtgeweer en handboog. De opzet is leuk, want je koopt een kaart en bij het raken van de roos verdien je verse eieren. Ieder jaar worden er duizenden eieren gewonnen. Iedereen is welkom. Wil je meer weten? Meld je aan op onze hyves pagina waar de datum op bekend gemaakt wordt.

 

Vijftigpunten verschieting

Deze verschieting is een wedstrijd onder de leden. Het vijftig punten schieten is verheven tot een ware kunst. In het kort komt het er op neer dat er met de kruisboog 50 punten wordt geschoten maar dan met 6 pijlen.

 

Arno en Danusha in aktie tijdens de vijftigpunten verschieting.

 
Dit is echt niet eenvoudig en vereist het nodig rekenwerk gezien de maximale score op een kaart 10 punten is. Het schieten van 51 punten, betekent einde wedstrijd en bij 49 punten wordt je bijna altijd voorbij gegaan door een schutter(s) die wel de volle 50 punten schiet. De wedstrijd eindigt ook bijna altijd door middel van "kampen", een strijd tussen meerdere schutters die 50 punten geschoten hebben. In januari wordt deze wedstrijd doorgaans geschoten. 

 

Clublied

Lang geleden, zo net na de 2e wereld oorlog, werd er een kruisboog vereniging opgericht in Terheijden. De leden besloten de vereniging te vernoemen naar de legendarische Willem Tell. Gedurende de lente en zomer seizoenen werden er naast het oefenen, ook wedstrijden geschoten. Eén van deze wedstrijden was het nog steeds bekende koningsschieten. Nadat de wedstrijd geschoten was en koning bekend werd gemaakt werd dit gevierd met bier en wijn. Om de feestvreugde te vergroten werd er naast het nuttigen van al dit lekkers, liederen gezongen ter ere van de koning.

Deze liedjes zijn door de jaren heen ver naar de achtergrond verdwenen en wist niemand meer hoe deze precies gezongen werden, op één man na! De inmiddels helaas overleden Joep van Bekhoven sr., zong steevast deze bijna vergeten liedjes na het jaarlijkse koningsschieten, terwijl de rest een beetje meemurmulde. Joep was niet alleen een zeer erkentelijk schutter en een begrip in de schietsport, maar ook nog eens lid van het herenkoor St. Antonius Abt in Terheijden. Om de traditie niet verloren te laten gaan werd er een nummer ingezongen door Joep in een professionele studio samen met drie leden van de band Polo'n Heze. Marco Scheepers op accordion, Frido Steffers op bas en Richard Meulemans op gitaar. Na de nodige uurtjes zwoegen onstond er een medley van de diverse liedjes van destijds, met als intermezzo natuurlijk de Willem Tell Ouverture. Het "Willem Tell clublied" was ge/herboren.